1821-2021, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

«Δόξα» [1] : Ακουαρέλα σε χαρτί, 24×30εκ
«Δόξα» [2] : Ακουαρέλα και πενάκι σε χαρτί, 21×29,7εκ
«Δόξα» [3] : Ακουαρέλα και πενάκι σε χαρτί, 21×29,7εκ
«Δόξα» [4] : Ακουαρέλα σε χαρτί, 21×29,7εκ

“Η Δόξα του γλύπτη Θωμά Θωμόπουλου από το μνημειακό βάθρο πάνω στο οποίο είναι στημένος ο ανδριάντας του Χαρίλαου Τρικούπη στην Παλαιά Βουλή είναι το θέμα μέσα από το οποίο επιλέγει να μας μιλήσει η Στεφανία Λεοντιάδου. Σαν σε ρόλο φωτογράφου, εστιάζει στην αλληγορική μορφή και μας την παρουσιάζει από τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες εν είδει τεσσάρων διαφορετικών φωτογραφικών καρέ. Με τη ρευστή, διάφανη ποιότητα του υδροχρώματος, φανερώνει μπροστά στα μάτια μας μια μυστική μεταμόρφωση που αποκαλύπτει το πραγματικό νόημα της δόξας. Η νεαρή ανδρική μορφή έρχεται στη ζωή, γίνεται σάρκα και ματώνει. Ροές αίματος διαγράφουν ολόκληρη την όψη της – το πρόσωπο, το γυμνό κορμί και τα φτερά της. Τα μάτια πλέον δεν διακρίνονται – έχουν μείνει μόνο οι κόγχες τους να «κοιτούν», με το εσωτερικό πια βλέμμα, προς το διαγώνια υψωμένο χέρι. Το κλαδί δάφνης από ορείχαλκο που κρατούσε άλλοτε στο αριστερό της χέρι υφίσταται και αυτό μια μεταμόρφωση αποκαλυπτική. Από τα ακροδάχτυλα του χεριού σχηματίζεται μια φλέβα, μια κεντρική αρτηρία αίματος έξω από το σώμα, η οποία κρέμεται κατακόρυφα σαν κόκκινο νήμα της στάθμης που με το 1821 δεμένο στην άκρη του δείχνει το Εδώ και Τώρα. Η Δόξα μοιάζει να απλώνει το χέρι της για να ψηλαφήσει, να μετρήσει το βάθος της θυσίας, του πόνου, του χρέους, να ρωτήσει για τη δική μας ευθύνη και να απαντήσει πως τα δικά μας έργα, τα μικρά ή τα μεγάλα, είναι η μόνη αληθινή τιμή και δόξα που δικαιούμαστε να αποδώσουμε.”

(~Θεοδώρα Παπαχρήστου, Ιστορικός της Τέχνης)

Κατάλογος Έκθεσης

Αύγουστος 2021. Συνάντηση Εικαστικών. ΚΌΤΡΩΝΑΣ-ΜΑΝΗ, “1821-2021, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση”. Πολιτιστικό Κέντρο Κότρωνα. Διοργάνωση: ΟΜΟΙΟΙ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ, Ινστιτούτο για την προβολή και ανάπτυξη της Μάνης. Επιμέλεια καταλόγου: Θεοδώρα Παπαχρήστου. Σχεδιασμός καταλόγου: Χρήστος Παπαχρήστος. 

(Τα βιογραφικά των καλλιτεχνών έχουν συνταχθεί από τους ίδιους τους καλλιτέχνες)

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΛΕΟΝΤΙΑΔΟΥ

Γεννήθηκε το 1983 και ασχολείται με τη ζωγραφική από μικρή ηλικία. Κατά τη διάρκεια των αρχιτεκτονικών της σπουδών στις Ηνωμένες Πολιτείες, έγινε δεκτή σε μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής σε μια από τις παλαιότερες σχολές Καλών Τεχνών των ΗΠΑ (Hartford Art School), φτάνοντας να παρακολουθήσει μαθήματα των τελειοφοίτων του προγράμματος σπουδών και παράλληλα εντάσσοντας εικαστικές μορφές στην αρχιτεκτονική έκφραση. Μετά το τέλος μεταπτυχιακών σπουδών στην Αρχιτεκτονική Σύνθεση, ολοκλήρωσε το διδακτορικό της με πλήρη υποτροφία στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου έχοντας ως θέμα την αρχιτεκτονική δημοσίων χώρων ως έκφραση αστικής τέχνης. Η ακαδημαϊκή της έρευνα πολύ συχνά εμπεριέχει ποιότητες σημειολογικής αποκρυπτογράφησης της σύνταξης ενός δημοσίου χώρου ως απόρροια της ιστοριολογίας και της φαινομενολογίας ενός τόπου. Οι επιρροές αυτές συνοδεύουν τα ζωγραφικά της θέματα, είτε ως αποτέλεσμα προμελέτης, είτε – πιο συχνά – νοητά, μέσω της επαφής με το θέμα. Αξία για τη Στεφανία έχει η μακροχρόνια ενασχόλησή της με τον αθλητισμό σε υπερβατικό επίπεδο, όπου βιώνει και συνεχώς μελετά (καθ’υποβολή και αναπάντεχα) ακραία αισθήματα και συναισθήματα, και τη σχέση τους με την υπόσταση.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply